رژیم غذایی مدیترانه ای؛ الگویی مناسب
شاید شما هم نکاتی را درباره رژیم غذایی مدیترانه ای شنیده باشید به ویژه که در مطالعات سال های اخیر تاثیرات مفید این نوع رژیم غذایی بر سلامتی، در مطالعات فراوان در مقایسه با رژیم غذایی غربی به اثبات رسیده است. واقعیت آن است که رژیم غذایی مدیترانه ای چیزی بیش از یک رژیم غذایی ساده است و به عبارت دیگر یک الگوی زندگی است. همان طور که از آن نام آن پیدا است، این رژیم چند دهه پیش روش طبیعی زندگی مردم ساکن سواحل مدیترانه به ویژه کشورهای: اسپانیا، ایتالیا و یونان بود. امروزه این الگوی غذایی سالم در کشورهای مذکور دستخوش تغییراتی گشته است به طوری که مطالعات انجام شده توسط دانشمندان تغذیه در صدد حفظ و یا بازگشت به سمت ارتقاء رژیم مدیترانه ای است. مطالعات گذشته نشان داده اند که رژیم غذایی مدیترانه ای هم چنین راهی برای پیشگیری از ابتلاء به طیف وسیعی از بیماری ها می باشد که از مهم ترین آن ها می توان به سکته های مغزی و یا قلبی و حمله های قلبی اشاره کرد.
هم چنین ثابت شده است که رژیم غذایی مدیترانه ای نقش مهمی را در پیش گیری از سندرم متابولیک ایفا می کند.(سندرم متابولیک به معنای وجود گروهی از عوامل خطرساز برای بروز بیماری های قلبی- عروقی و دیابت در یک شخص است که مهمترین اجزای خطرزای آن عبارت هستند از: افزایش بافت چربی اطراف شکم، فشار خون بالا، افزایش سطوح انسولین و مقاومت به انسولین، افزایش سطوح چربی و کلسترول خون).
هم چنین رژیم غذایی مدیترانه ای در پیشگیری از: بیماری های ریوی، آسم و بسیاری از آلرژی ها، پارکینسون و آلزایمر اهمیت دارد و همچنین برای حفظ توده عضلانی در افراد مُسن تر مفید است. اخیرا رژیم غذایی مدیترانه ای را با کاهش شیوع بسیاری از انواع سرطان ها مرتبط دانسته اند.
جالب است بدانید افرادی که از رژیم غذایی مدیترانه ای پیروی می نمایند 70 درصد بیشتر امید به زندگانی دارند و 80 درصد کیفیت زندگی بهتری دارند(البته با فرض این که سیگار مصرف نکنند).
اغلب پیروان واقعی الگوی زندگی مدیترانه ای سیگار نمی کشند. ولی پیروی از رژیم غذایی مدیترانه ای تنها منوط به انتخاب غذاها نیست بلکه همچنین بسیار مهم است که بدانید از چه مواردی باید اجتناب کنید. امروزه برخی تولیدات مصنوعی غذایی در دسترس هستند که 50 یا 60 سال پیش وجود نداشتند؛ چربی های هیدروژنه و چربی ترانس در بسیاری از این محصولات غذایی وجود دارند لذا می بایست محصولات غذایی ای را برگزینید که به هیچ وجه دارای چربی ترانس نباشند چرا که چربی های ترانس عامل افزایش کلسترول نامطلوب(LDL) و کاهش کلسترول مطلوب(HDL) می باشند. البته این اثرات به غیر از دیگر اثرات نامطلوب احتمالی است که چربی های ترانس بر جنبه های دیگر سلامت دارند.
از آن جا که رژیم غذایی مدیترانه ای جزئی از فرهنگ زندگی سالم محسوب می شود می بایست تا حد امکان سریع تر آن را فرا بگیرید.